Carrera maakt zoete kunst van haar baksels. 'Het gaat mij om de opmaak en de thema’s. Ik zit altijd boordevol ideeën'
Vandaag, 15:30 • Noordoostpolder
​
​
Carrera met een schaal vol vanille cup cakes met een toef eenvoudige aardbeien boter crème, oftewel 'zoete verleiding'. Foto Cees Walinga
Emmeloord - Carrera Vroegop (26) uit Emmeloord is een beetje verslaafd aan lekkernijen bakken. Dat deed ze als kind al, maar nu ze met haar man Bas in een eigen woning in Emmeloord woont, staat er zelfs een extra oven in de keuken.
In de bijkeuken is een compleet magazijn gevuld met grondstoffen voor de baksels en toppings, zoals bloem, chocolade, vanille, fruit, suiker, eieren, olijfolie, bakpoeder en veel gevarieerde zoetigheid. ‘Ja een beetje uit de hand gelopen’, zegt ze met een blik op de volle voorraadkast.
​
24Kitchen
Carrera werkt drie dagen per week als administratief medewerker bij een bedrijf in Harderwijk. De andere dagen van de week heeft ze alle tijd om in de keuken aan de slag te gaan. En als ze daar niet staat dan zit ze graag voor de buis om te kijken naar haar favoriete zender: 24Kitchen.
Toen ze 7 was bakte ze al met haar moeder en op haar zestiende deed ze dat nog, maar de interesse van de laatste tijd wordt toch vooral ook aangewakkerd door de tv-zender. ‘Televisie-kok Rudolph van Veen mag je gerust mijn idool noemen. Hij heeft een programma ‘Eerste hulp bij bakongelukken’. Daar had ik me voor aangemeld, want het lukte me maar niet om goede macarons te maken.’
​
Macarons
‘Ik mocht naar de studio in Utrecht komen en heb samen met hem 5 uur in de bakkerij gestaan voor een halfuurtje televisie. Dat vond ik een hele eer en gaaf om mee te maken.’ Haar macarons mislukken sindsdien zelden, want daar stoeide ze altijd mee. Om te kunnen bakken, heeft ze ook afzet nodig. ‘Voor mijn collega’s bak ik regelmatig en ik doe ook opdrachten. Mensen kunnen bijvoorbeeld via mijn website (www.carrerasbakingadventure.nl) bestellingen doen.’
‘De minimale afname van mijn cup cakes, macarons en brownies gaat per vier, al bak ik ze altijd in porties van twaalf. Dat is wel zo efficiënt, want dan is de bakplaat vol. De rest geef ik dan soms wel weg in het buurthuis hier even verderop. Dan maak ik daar ook weer wat reclame mee. Ik kan ze moeilijk allemaal zelf opeten.’
​
Creativiteit
Het bakken is leuk, maar het is vooral de creativiteit die Carrera aanspreekt in haar hobby. ‘Ik richt me op gemakkelijk gebak, het gaat mij om de opmaak en de thema’s. Ik zit altijd boordevol ideeën, maar ik kan ook heel creatief omgaan met wensen die mensen hebben. Feestdagen, zoals Kerst, Sinterklaas, Halloween, Valentijnsdag en Oud en Nieuw, zorgen ook altijd voor inspiratie’, vertelt de in Dordrecht geboren Carrera.
De toefjes die ze op cup cakes maken kunnen heel simpel zijn, maar ze kan er ook eetbare print opleggen. ‘Ik kan het allemaal op maat maken en wat iemand maar wil.’ Stiekem hoopt ze ooit een eigen bakkerij te hebben met daarin een vitrine vol zelfgebakken en opgemaakte snoeperij. ‘Ja geen gewone standaard bakker met brood en banket, maar eentje met cup cakes, brownies, sweetboxen op thema, koeken, gedecoreerde zandgebakjes, macarons, cakepops en cakesiels’, somt ze allerlei heerlijkheden op.
​
Kunst
‘Ik zie het ook als een vorm van kunst. De reacties zijn leuk en dan moeten ze er nog een hap van nemen.’ Carrera ziet haar klanten kraag snoepen van haar gebakjes. ‘En dat hoeft niet netjes hoor’, zegt ze, terwijl ik een poging doe om een vanille cup cake met een eenvoudige aardbeien boter crème te eten zonder dat de crème op mijn neus belandt en mijn vingers onder de crème zitten. ‘Geeft niet’, lacht ze. ‘Deze cup cake variant vindt mijn man Bas ook verrukkelijk. Hij noemt haar de ‘zoete verleiding’.’
Carrera waagt zich inmiddels ook aan taarten, wat een niveautje hoger is voor de thuisbakker. Ze wil namelijk graag meedoen aan een ander favoriet tv-programma: Heel Holland bakt. Ze deed de laatste keer mee aan de voorrondes en reikte tot de laatste selectieronde, waarin ze een drielagen taart in meerdere kleuren moest maken. ‘Mijn taart is niet door de jury geproefd, maar ik blijf het proberen. Ik ontwikkel me nog en ik wil graag revanche nemen, want het lijkt me fantastisch om mee te doen. Ik kan ook goed tegen tijdsdruk.’
Een foto van Carrera met tv-kok Rudolph van Veen prijkt nu nog trots in haar keuken, wie weet komt daar ooit nog een foto bij waarop ze met André van Duin en Jannie van der Heijden staat. ‘Ik geef niet op’, zegt ze vastberaden.
​
Cees Walinga